Fascitis plantaris


I folke munde kaldt hælspore. En hælspore er en forbening af fasciens tilhæftning på hælknoglen, som stort set alle har hvis der blev foretaget et røntgen billede af hælen. Fascitis plantaris er en inflammations tilstand der opstår der hvor fascien hæfter til på hælknoglen. Der er mange årsager til tilstanden. Bla.: dårligt fodtøj, hyperpronation, overvægt, hårdt underlag,  overtræning, fejlstillinger i foden.


Årsag:Smerter i hælen kan skyldes mange ting, og der eksisterermange forskellige syn på, hvorfor de opstår. Hælsporer kanblandt andet skyldes overbelastninger af muskulaturen, detvil sige fejlbelastninger grundet fejlstillinger i foden, dermedfører forkert muskelbrug og hermed overbelastning ibla. andet hælregionen.
Behandling:Afhænger af årsagen til hælsmerterne. Et stødabsorberendehælindlæg, med speciel aflastning afhælsporen/inflammationen kan blandtandet lindre generne. Indlægget kan flyttes fra sko til sko ogskal benyttes i alle de sko, man går med i løbet af dagen (ogsåhjemmeskoene). I andre tilfælde er det løsningen at rette oppå fejlstillingen, så foden ikke bliver overbelastet. Det kanogså være nødvendigt at skifte fodtøjet ud, idet en lidt kraftigstødabsorberende sål kan virke forebyggende.Bare tær bør undgåes i hjemmet. Sørg for at have enhjemmesko el. et eller andet aflastende fodtøj på.