Smerter i forfoden er typisk pga. forfodsnedfald (pes planus transversus). Der mange årsager til, at mange folk har, eller får på et tidspunkt i deres liv.
Symptomerne er forskelligt Typisk ses der - hård hud, ligtorne, hammertæer og dårlig balance pga. øget pres og tryk på nerverne.
Folk kan have svær ved at sætte præcise ord på det. Men vi høre ofte udtryk som - stikkende fornemmelse, brændende, sovende, skærende, prikkende, og ømt - og det også giver smerter og stråle ud til tæerne.
Ved forfodsplatfod har foden rent fysiologisk ændret sig. Bindevæv, ligamenter, ledbånd og knoglerne har forandret sig og faldet sammen.
Vi er født med en tværbue, fra storetåen til lilletåen som fungere som en fjeder. Når denne tværbue falde ned har forfoden ikke den effekt som den er designet til, og giver dermed ikke den stød absorberende effekt som foden har brug for.
Metatarsalgia - et andet udtryk for smerter i forfoden og i dens led og grundled. Når det opstår og tværbuen i forfoden er ikke eksisterende, kommer der ekstra belastning på de midterste tæer/grundled, og dynamikken og måden forfoden er designet til at fungere på ændres drastisk.
Dette gør vi ændre vores gang pga. af smerten. Man begynder at afvikle anderledes f.eks ved at gå mere på indersiden af foden, eller mere på ydersiden af foden. Pga. den ændrede gang eller løb, opstår der stille og roligt andre problemer i foden, eller op i knæ, hofte og ryggen.
Derfor er det en rigtig god ide at få undersøgt din forfod og bevæg apparat grundigt.
Et korrekt og præcist placeret forfodsindlæg eller nedsunken forfodsindlæg, er et af de få hjælpemidler der kan aflaste en nedsunken forfod bedst.
Degenerative forandringer. Når vi bliver ældre sker der ændringer i vores fødder. Vores muskulatur og ligamenter og væv er ikke så stærkt som tidligere.
Forkert fodtøj. Mange går i for blødt fodtøj, der ikke giver tilstrækkeligt støtte og support til foden. En stivere og bedre sko, kan give bedre aflastning for foden, sådan der ikke kommer for meget tryk på forfoden.
Adipøs. Hvis man er overvægtig og har for mange kilo på sidebenene - resultere det i en størrer belastning end din knogler er bygget til, og dermed også en for stor belastning over din forfod.
Manglende motion og indaktivitet, kan også være årsag til nedsunket forfod. Altid godt at holde bevægapparatet stærkt og smidig ved fysisk aktivitet.
Genetisk. Alle er forskellige, og nogle er mere udsatte, og kan nemmere udvikle en nedsunket forfod.
Forskellige gigt typer kan ændre forfoden og give smerter i forfoden.
Graviditet - alene vægtforøgelsen, samt der sker en ændring hormonelt i kvindens krop, dette gør at ligamenter i kroppen bliver mere fleksibel inkl. i foden.
Hulfod, stram akillesene - der gør man ikke kan afvikle hensigtmæssigt ud over forfoden.
Sukkersyge - kan give nedsat følesans og ændre biodynamikken i bevæg apparatet.
Sørg for at have gode sko på med tilstrækkelig og korrekt støtte og support til foden, evt. med en forfodsgænge - dette giver en bedre afvikling i afviklingfasen.
Sidst men ikke mindst - ved Smerter i forfoden, vil et nedsunken forfodsindlæg - eller et forfodsindlæg, hjælpe dig tilbage
til hverdag uden smerter og gener. Afhængig af din problemstilling, vil det være afgørende at vælge den korrekte forfods aflastning og den rigtige pelotte, for at genskabe balancen og få fordelt vægten på forfoden mere optimalt.
Vi undersøger din fod grundigt - laver ledtest på dine fødder, knæ og hofte. Blåtryk, eller skum aftryk (gips) laves og samtidig spørge ind til hvor lang tid og evt. hvordan det er opstået.
Vi laver en Video-gang/løbs analyse på løbebånd i klinikken. Efterfølgende ser vi videoen igennem sammen, for at danne os et overblik over hvad der skal laves til dig.
Vi producere dit unikke indlæg, på vores eget værksted. Aflastninger, korrektioner, slibninger helt ned til de mindste detaljer, vil bliver inkorporeret i dit individuelle indlæg.
Frit leverandør valg af
- Ortopædiske fod indlæg
Husk - hvis du har en bevilling fra din kommune på ortopædiske fod indlæg eller/og FF-sko - så er der frit leverandør valg - det vil sige at du sagtens kan bruge din bevilling i vores klinik - selvom der står en anden leverøndør på din bevilling.
Husk - Du får 400 kr. retur pr. par ortopædiske fod indlæg - og 100 kr. retur for en fodbehandling -
fra Sygforsikring Danmark.
Husk - hvis du er medlem af Ældre Sagen som vi samarbejder med - får du 10% rabat på dit første indlæg, og 33% på
par nr. 2 & 3.