Den latinske betegnelse pes planus betyder ”flad fod”, og tilstanden er karakteriseret ved en helt eller delvis udslettet svangbue i fodsålen, som fører til, at hele fodsålen berører underlaget, og ikke kun den yderste del, som er tilfældet ved den normale fod.
Forfoden er drejet udad, og den ydre fod står mere yderligt, end den yderste knyste. Tit ses hælen også indadvinklet. Betegnelsen platfod dækker over to tilstande, en ”bevægelig” (fleksibel/mobil) hvor svangbuen kan fungere normalt når patienten står på tæer, og en ”stiv”(rigid), hvor svangbuen ikke kan rettes ud.
Der kan ofte ses flade fødder hos børn. Dette er et naturligt fænomen, som opstår pga. den store smidighed ved børns ledbånd. Ved forskellige tests kan det afsløres at den flade fod er ”fleksibel”, hvorved man nøjes med at observere barnets udvikling. Typisk opnås den voksne stilling af foden i 4-5 års alderen, og foden udvikles uden problemer.
Platfodethed (pes valgus) kan også erhverves henad livet, så det er ikke altid noget man er født med.
En muskel der udspringer bag på læggen, løber ned og hæfter på indersiden af foden på mellem fodsknoglerne, den er med til at holde svangen oppe - sker der forandringer med den hen af livet, kan der opstå en lavere svang.
Et svangstøtteindlæg eller et platfodsindlæg/platfod indlæg vil kunne aflaste foden og give kroppen en sundere holdning.
Degenerative forandringer. Artrose (slidgigt). Når vi bliver ældre sker der ændringer i vores fødder. Vores muskulatur og ligamenter og væv er ikke så stærkt som tidligere.
Genetik/medfødt. Eller det kan erhverves igennem livet af flere grunde, f.eks ved brug af forkert fodtøj.
Stram/for kort akillesene. Som kan føre til overbelastning af fodsålens senestrøg, hvor ved fibrene udstrækkes, og platfoden op står.
Nervelidelser. Rygmarvsbrok. Spastisk lammelse.
Svag overrivning el. svaghed i M. tibialis posterior musklen, som er en af underbenets vigtigste stabilisende muskler. Musklen har til opgave at holde svangen oppe.
Knoglebrud i mellefod og bagfoden. Polio og leddegigt.
Her er hvad vi plejer at vejlede vores kunder og patienter til at gøre hvis de er platfodet.
Sørg for at have gode sko på med tilstrækkelig og korrekt støtte og support til foden, en fast ydersål samt fast og stiv hælkappe - der kan holde foden i en sund stilling - evt. en antipronations sko.
Sørg for at holde din krop og fod stærk og smidig ved at være fysisk aktiv. lave fod øvelser, der styrker hele foden, men have specielt fokus på øvelser der styrker mellem og bagfodens muskulatur.
Sidst men ikke mindst - vil vores unikke pronationsindlæg - svangstøtteindlæg - platfodsindlæg, hjælpe dig tilbage til hverdag uden smerter og gener. Vi vil korrigere fodens stilling i bagfoden, samt give support i mellemfoden, sådan biomekanikken er optimal.
Vi undersøger din fod grundigt - laver ledtest på dine fødder, knæ og hofte. Blåtryk, eller skum aftryk (gips) laves og samtidig spørge ind til hvor lang tid og evt. hvordan det er opstået.
Vi laver en Video-gang/løbs analyse på løbebånd i klinikken. Efterfølgende ser vi videoen igennem sammen, for at danne os et overblik over hvad der skal laves til dig.
Vi producere dit unikke indlæg, på vores eget værksted. Aflastninger, korrektioner, slibninger helt ned til de mindste detaljer, vil bliver inkorporeret i dit individuelle indlæg.
Frit leverandør valg af
- Ortopædiske fod indlæg
Husk - hvis du har en bevilling fra din kommune på ortopædiske fod indlæg eller/og FF-sko - så er der frit leverandør valg - det vil sige at du sagtens kan bruge din bevilling i vores klinik - selvom der står en anden leverøndør på din bevilling.
Husk - Du får 400 kr. retur pr. par ortopædiske fod indlæg - og 100 kr. retur for en fodbehandling -
fra Sygforsikring Danmark.
Husk - hvis du er medlem af Ældre Sagen som vi samarbejder med - får du 10% rabat på dit første indlæg, og 33% på
par nr. 2 & 3.